Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: ο ΕΝΦΙΑ θα κλείσει τα μοναστήρια στην χώρα


Ανησυχία για τη βιωσιμότητα των μοναστηριών λόγω φόρων εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη στα γραφεία τητου Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Όπως τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, ο ΕΝΦΙΑ, εάν συνεχιστεί, θα οδηγήσει την Εκκλησία σε αδιέξοδο ως προς την ικανότητά της να καλύψει τα έξοδά της αλλά σιγά σιγά και στο κλείσιμο των μοναστηριών.

«Τα Ιδρύματά μας μετά από λίγο καιρό εάν προχωρήσουμε όπως προχωράμε, θα κλείσουν το ένα μετά το άλλο. Τρία χρόνια εμείς ταΐζουμε το Άσυλο Ανιάτων δίνοντας μια υπόσχεση ότι η βοήθειά μας θα ήταν μόνο τρεις μήνες, αλλά ξεχάστηκαν οι άνθρωποι, αλλά θα έρθουν και όλα τα άλλα σιγά - σιγά να κλείσουν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερώνυμος.

Πρόσθεσε δε ότι πικραίνεται κάθε φορά που ακούει το αίτημα φορολόγησης της Εκκλησίας, καθώς όπως είπε, δεν υπάρχει κανένας θεσμός που να μη φορολογείται όπως φορολογείται η Εκκλησία. «Η Εκκλησία δεν φορολογείται μόνο στο λειτουργικό χώρο. Ό,τι άλλο φορολογείται τεράστια» σημείωσε αναφερόμενος στο θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας.

«Είναι το θέμα με το οποίο ταλανίζεται και πολιορκείται και πολεμείται η Εκκλησία, άδικα. Για δυο λόγους. Πολλές φορές το έθεσα και το θέτω πάλι, ελάτε όλοι μαζί, όλα τα κόμματα. Οι εκπρόσωποι, οι αρχηγοί, δεν ξέρω πώς θα το κάνετε και εμείς και να πούμε αυτό υπάρχει. Αυτό είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο, διότι έχει καταδολιευθεί, είναι με τους νόμους και με τις επεμβάσεις κατά καιρούς έχει αχρηστευτεί. Ελάτε να συνεργαστούμε όλοι μαζί, όχι για να έχουμε να φάμε εμείς. Δόξα τω Θεώ, δεν πεινάμε, αλλά για να κάνουμε έργο όλοι μαζί για το λαό», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Εκκλησία δεν ανάγκασε ποτέ, ούτε θα αναγκάσει κανένα με τη βία να ακολουθήσει. «Το είπε ο Χριστός μας «όποιος θέλει να έρθει και αυτός που μας εγκαταλείπει και που μας βρίζει και μας περιφρονεί και μας μυκτηρίζει, όταν το θελήσει να γυρίσει είναι η μάνα η Εκκλησία και η μάνα και ο πατέρας όταν το παιδί γυρίζει πλάι στο σπίτι, δεν τον διώχνει», κατέληξε.