Στήριξη Κ. Μητσοτάκη στο έργο της «Αποστολής» και της Εκκλησίας

Την ανάγκη να παραμείνουν σταθερές οι σχέσεις Πολιτείας με την Εκκλησία με αμοιβαίο σεβασμό στους διακριτούς ρόλους, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην αλλαγή των άρθρων του Συντάγματος που αφορούν αυτή τη σχέση, κατά την επίσκεψή του στον φιλανθρωπικό οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή».


«Στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, στα πέτρινα χρόνια του Μνημονίου, η Ελλάδα βρήκε στήριγμα στην Εκκλησία. Η Εκκλησία δεν εκπλήρωσε μόνο τον πνευματικό της ρόλο, αλλά επαναβεβαίωσε και την κύρια κοινωνική αποστολή της», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Υποκρισία και Εκκλησία δεν συμβαδίζουν», σημείωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Να υβρίζεται και να λοιδορείται η Εκκλησία, αναίτια και απρόκλητα, ώστε να διατηρούν κάποιοι ένα δήθεν «προοδευτικό» άλλοθι και να μπορούν μετά να ψηφίζουν μέτρα σκληρής λιτότητας ελαφρά τη καρδία. Ή πάλι να προσκολλώνται στην Εκκλησία κάποιοι, ενώ ποτέ δεν την έχουν πιστέψει και ποτέ δεν την έχουν υπηρετήσει πνευματικά. Να προσκολλώνται όψιμα μόνο και μόνο γιατί έτσι θεωρούν ότι εξυπηρετούνται οι πολιτικοί τους στόχοι».

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Η Εκκλησία υπήρξε πάντα για μας ένας εθνικός εταίρος κι ένας κοινωνικός σύμμαχος. Ο πιο κοντινός, ο πιο αποτελεσματικός κοινωνικός σύμμαχος. Όχι ένας σύμμαχος στα δύσκολα και μαζί ένας ιδεολογικός εχθρός για να υπηρετούνται παρωχημένες ιδεοληψίες. Οι σχέσεις πρέπει να είναι σταθερές, ειλικρινείς, έντιμες, με αμοιβαίο σεβασμό στους διακριτούς ρόλους. Γι’ αυτό και θα πλατύνουμε όλες τις συνέργειες μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, που μπορούν να βοηθήσουν την πατρίδα μας. Παράδειγμα, η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, η οποία μπορεί και πρέπει να είναι πολλαπλά επωφελής. Καθώς και η παροχή γενναίων φορολογικών κινήτρων για όσους επιλέγουν να διαβούν τον αγαθό δρόμο της φιλανθρωπίας».

Το σπουδαίο έργο της Αποστολής ανέπτυξε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος μαλιστα έκανε ειδική αναφορά στην φορολόγηση της Εκκλησίας, λέγοντας ότι ο ΕΝΦΙΑ θα οδηγήσει τα μοναστήρια στο κλείσιμο.


Το πρωί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Κώστα Καραμανλή στο πολιτικό γραφείο του πρώην πρωθυπουργού. Η συνάντηση κράτησε 70 λεπτά, όπου συζητήθηκαν αξιολόγηση, γαλλικές εκλογές και εθνικά θέματα, ενώ δεν συζητήθηκαν θέματα με εσωκομματικές αναφορές.